Dr. Váró György 

A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányításirendszere (MEBIR) 

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény preambulumában (bevezetésében) jelenik meg markásan a munkavédelem alapvető célja: a munkavállalók egészségének és munkavégző képességének a megóvása és a munkakörülmények humanizálása, megelőzve ezzel a munkabaleseteket és a foglalkozással összefüggő megbetegedéseket.

A munkabalesetek és a munkához kapcsolódó egészségügyi veszélyek megelőzése vagy – illetve amíg ez teljeskörűen nem lehetséges – minimumra csökkentése a munkáltatók, a munkavállalók és az állam közös érdeke, de alapvetően a munkáltató feladata, illetve kötelessége.

A munkáltatók részéről ezért is gyakran merül fel az a kérdés, hogy hogyan lehet a biztonságot és az egészséget szolgáló intézkedéseket a munkáltató munkavédelmet érintő irányítási és szervezési tevékenységbe beépíteni annak érdekében, hogy a munkabalesetek teljeskörűen megelőzhetőek, a kedvezőtlen egészségi hatások kiküszöbölhetőek, a munkahelyi körülmények emberközpontúak legyenek, ugyanakkor a gazdasági érdekek is maradéktalanul érvényesüljenek.

 

Ennek egyik lehetséges módja a MEBIR rendszer működtetése, a munkavédelmi menedzsment, mint az irányítási rendszer egyik típusának a kiépítése. A menedzsment  rendszerek formalizált és szervezett irányítási (vezetési) rendszerek, amelyeket a cég valamennyi hierarchiai szintjén és szervezeti egységében működtetnek azzal a céllal, hogy valamennyi tevékenység, különösen az üzemi folyamatok optimálisan működjenek. Ennek keretében meghatározzák a felelősséget, az illetékességet, a vállalatpolitikai célokat, a követelményeket a termelési folyamatok állandó javítására. A menedzsment rendszerek önellenőrzési és értékelési elemeket tartalmaznak annak érdekében, hogy a szervezési gyenge pontokat felismerhessék és a javítás érdekében a visszacsatolás megtörténhessen. A fejlett nyugati országokban évek óta megfigyelhető tendencia, hogy azok a cégek, amelyek már kiépítették az EN ISO 9000 szabvány szerinti minőségbiztosítási rendszert, valamint az EN ISO 14001 szerinti környezetvédelmi irányítási rendszert, a munkavédelmi irányítási rendszert beépítik a meglévő, már kiépített rendszerbe. Ha a meglévő – előbbiekben vázolt – irányítási rendszerekbe a munkavédelem is bevonásra kerül – és természetesen nem egymás mellett működnek a már említett menedzsment rendszerek – csökken a vezetési tevékenységre fordítandó idő, növekszenek a pozitív hatások és az eredmény optimalizálás könnyebben biztosítható.

A MEBIR kiépítésére jelenleg nemzetközi szabvány még nem áll rendelkezésre, de a BS OHSAS 18001 angol szabvány már jó alapot ad arra, hogy e rendszert megfelelően ki lehessen építeni, és hatékonyan működtetni. Az angol szabvány hasonló felépítésű és hasonló megközelítést alkalmaz, mint az előbb már említett két nemzetközi szabvány, ezért viszonylag egyszerű a kiépítése.

A Magyar Szabványügyi Testület a MEBIR bevezetésének elősegítése érdekében a már említett BS OHSAS 18001 és BS OHSAS 18002 angol szabványok alapján kidolgozta és hatályba léptette az MSZ 28001:2008 és az MSZ 28002:2009 nemzeti szabványokat.

 

Szerző: zippogyújtó  2010.03.18. 21:36 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minosegugy.blog.hu/api/trackback/id/tr91850891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M3 János · http://m3road.addel.hu 2010.03.28. 16:31:31

Akár kiépítették, akár nem a MEBIR-t ajánlom szíves figyelmükbe Magyarország túlzás nélkül legnépszerűbb munkavédelmi eszközeit, tűzoltó készülékeit forgalmazó Akciós munkaruházati webáruházát: m3road.addel.hu
süti beállítások módosítása